AMAÇ
Ülkemizde 6 şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremden etkilenen 11 ildeki hemşirelik bölümü 4. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak “Afetlerde Kadın Sağlığı Sorunları ve Hemşirelik Yaklaşımları Eğitimi: Deprem Özel”nin verilmesi, öğrencilere deprem sonrası kadın sağlığı sorunlarını saptama, sorunlara yönelik hemşirelik yaklaşımlarını planlama ve uygulama becerisinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
KAPSAM
Afetler sonucunda can ve mal kayıpları yaşanmasının yanı sıra toplumda pek çok sağlık sorunuyla da karşı karşıya gelinir. Yapılan araştırmalarda doğal afetlerden sonra kadınlarda menstrüasyon bozukluğu, pelvik inflamatuar hastalık, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma, kadınların cinsel yaşamlarında memnuniyetsizlik, istenmeyen gebeliğe sahip olma riskinin arttığı bildirilmiştir. Afet bölgelerinde hijyen malzemelerine ulaşım güçlüğü, umumi tuvaletlerin kullanılması gibi sebeplerden dolayı vajinal enfeksiyonlar ve üriner enfeksiyonlar sık görülebilir.
Hemşireler, afet durumlarında oluşabilecek sağlık tehlikeleri ve yaşamı tehdit edici zararları en aza indirmek amacıyla, afet süreci boyunca sağlık yönetimi, yardım sağlama ve bakım vermede görev alır. Hemşirelerin afet yönetiminde etkin yer alması ve afet sonrası bireylerin gerçeği kabullenmesine ve problemleri ile başa çıkabilmede yeni yollar geliştirmesine destek ve danışmanlık hizmeti vermesi beklenmektedir. Hemşirelerin bu hizmeti verebilmesi için hemşirelerin lisans eğitiminde afet türlerine göre afetlerden korunma ve etkin afet yönetimi konularına yer verilmesi, mezuniyet sonrası da hizmet içi eğitim programları ve sertifika programları ile hemşirelerin afetlerde çalışmaya hazırlanmasının sağlanması gerekmektedir. Bu donanımdaki hemşireler afet sürecini daha etkin yönetebilecekleri gibi afet sonrası da bireylerin gereksinimleri doğrultusunda etkin bakım vererek, uyumunu destekleyerek, aile ve toplumla ilişkilerinin yeniden geliştirmesine yardım ederek, sosyal destek kaynaklarından etkin yararlanmalarını ve günlük yaşamlarını sürdürmeleri sağlayacaktır.
Bu eğitimde depremden etkilenen 11 ildeki hemşirelik bölümü 4. Sınıf öğrencilerine, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği alanında uzman bir ekip tarafından eğitim verilmesi planlanmıştır. Hazırlanan programın, her biri 30 dakikalık 7 ders olmak üzere, toplam iki gün süre ve 14 oturumdan oluşması planlanmaktadır. Eğitim öncesi ve sonrasında eğitimin değerlendirilmesi amacıyla katılımcılara ön-test ve son-test uygulanacaktır. Eğitime tam katılım sağlayan katılımcılara katılım belgesi verilecektir.